فناوری اطلاعات

رشته مهندسی فناوری اطلاعات

رشته مهندسی فناوری اطلاعات، زیرمجموعه گروه فنی در دانشگاه محسوب می شود. این رشته دانشی را به مخاطب منتقل می کند که طی آن روش های جمع آوری اطلاعات، استفاده و انتقال آن میسر شود.

مطالعه، طراحی، ساخت، راه اندازی، نگهداری سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری، جمع آوری، سازمان دهی، طبقه بندی و انتقال اطلاعات مهم ترین اهدافی است که مهندسی فناوری اطلاعات آن را دنبال می کند. مهم ترین توانمندی دانش آموختگان این رشته، استفاده صحیح و بهره برداری به موقع از اطلاعات است. هسته اصلی این رشته را مهندسی کامپیوتر به ویژه گرایش نرم افزار تشکیل می دهد.

• ماهیت رشته فناوری اطلاعات

پیش از هر چیز بهتر است ابتدا به ماهیت رشته فناوری اطلاعات در ایران بپردازیم. رشته IT در ایران ماهیتی میان رشته ای دارد. به این مفهوم که رشته ای خالص نیست و از تلفیق رشته هایی نظیر مدیریت، مهندسی صنایع، مهندسی الکترونیک و مهندسی کامپیوتر به ویژه نرم افزار به وجود آمده است.

ماهیت میان رشته ای فناوری اطلاعات باعث شده است هم اکنون دانشگاه های مختلفی چون تربیت مدرس، خواجه نصیر، تهران، امیرکبیر، شریف و علم و صنعت در مقطع کارشناسی ارشد، برخی دانشکده های فنی دانشگاه آزاد و سراسری در مقطع کارشناسی و دانشگاه های علمی-کاربردی و پودمانی در مقطع کاردانی به ارایه این رشته بپردازند.

بر اساس این گزارش رشته فناوری اطلاعات در دوره کاردانی بیشتر به ارایه کردن مسایل مربوط به وب می پردازد. در دوره کارشناسی نیز متقاضیان را با عملیات شبکه و امور اجرا کردن آن در سازمان ها آشنا می کند و در پایان این دوره، اندک اندک وارد مباحث مدیریت پروژه می شود. البته قابل ذکر است کارشناسی ارشد IT دارای گرایش های عمده ای نظیر تجارت الکترونیکی، سیستم های چندرسانه ای، مدیریت سیستم های اطلاعاتی، امنیت اطلاعات، شبکه های کامپیوتری و مهندسی فناوری اطلاعات است که برخی از این گرایش ها در دانشگاه های ایران ارایه می شود.

در دوره کارشناسی ارشد نیز ضمن تکمیل مدیریت پروژه به ارایه راه حل های مناسب برای مسایل پیچیده سازمانی می پردازد. هرچند مقطع دکترای فناوری اطلاعات در ایران ارایه نمی شود، اما انجام امور تحقیقاتی و دستیابی به نظریه های جدید از محورهای اصلی در این مقطع محسوب می شود.

● دروس رشته فناوری اطلاعات

مرور سرفصل دروس رشته فناوری اطلاعات نشان می دهد اجرای برخی اصول قانون اساسی در راستای سازمان دهی اطلاعات، چگونگی بهره برداری کیفی از داده ها و یکپارچه سازی و انتقال سریع آن ها از جمله محورهایی بوده که در تعیین دروس این رشته مدنظر قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، رشته IT نیز مانند بسیاری رشته های دیگر دارای دروس پایه، اصلی، تخصصی و عمومی است. دروس پایه در مقطع کارشناسی معمولا شامل ریاضی، معادلات دیفرانسیل، آمار و احتمالات مهندسی، فیزیک و کارگاه عمومی است. دروس اصلی شامل ساختمان های گسسته، مبانی کامپیوتر و برنامه سازی، زبان ماشین و برنامه نویسی سیستم، ساختمان داده ها، مدارهای منطقی، معماری کامپیوتر، برنامه سازی پیشرفته، سیستم های عامل، پایگاه داده ها و طراحی الگوریتم هاست. همچنین مهندسی نرم افزار، شبکه های کامپیوتری، مبانی الکترونیک دیجیتال، هوش مصنوعی، اصول و مبانی مدیریت، مبانی اقتصاد مهندسی، آزمایشگاه شبکه، آزمایشگاه پایگاه داده ها، شیوه ارایه مطالب علمی و فنی، زبان تخصصی و آزمایشگاه سیستم عامل از دیگر دروس اصلی این رشته به شمار می رود.

در نهایت اینکه دروس تخصصی نیز به مبانی فناوری اطلاعات، مهندسی فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیکی، مدیریت و کنترل پروژه های IT، برنامه ریزی استراتژیک IT، آموزش الکترونیکی، محیط های چندرسانه ای، پروژه IT و کارآموزی تقسیم می شود.

مدیریت گروه

نام و نام خانوادگی : حمید روایی

Email: hamid.ravaee@gmail.com

شماره تماس:36530241 داخلی: 131

تحصيلات

• کارشناس ارشد مهندسي کامپيوتر , دانشکده فني, دانشگاه تهران

• کارشناس مهندسي کامپيوتر , دانشگاه فردوسي مشهد

مقالات

[1] H. Ravaee, A.Masoudi, S,Omidi, A.Moeini, "Improved Immune Genetic Algorithm for Clustering Protein-Protein Interaction Network", accepted in 10th IEEE International Conference on "Bioinformatics and Bioengineering (BIBE-2010)", Philadelphia, USA, 2010.

[2] H. Ravaee,A.Masoudi ,A.Moeini, "Finding Protein Complexes via Fuzzy Learning Vector Quantization Algorithms", Book Chapter, Protein Interaction / Book 2, ISBN 979-953-307-885-3, InTech, 2011.

[3] H.Ravaee, "Clustering Graph by Inspired Van Der Waals Molecular Interaction Forces Algorithm", accepted in IDMC'11,University of Amirkabir, Tehran, Iran, 2011.

[4] H. Ravaee, "Survey of Data Mining Approaches in Protein-Protein Interaction Network" accepted in  3th Iranian Conference on Bioinformatics (ICB 2010), University of Tehran, Tehran, Iran, 2010.

[5] H. Ravaee, K.Abedi, "Comparison of ARIMA model, Artificial Neural Network for Prediction Claim Reserving in Automobile Insurance ", accepted in 4th conference of Iranian Data Mining (IDMC 2010), University of Sharif, Tehran, Iran,

[6] H.Ravaee, A.Moini, "Automatic Verification of Sequence Diagrams in UML" submitted to 15th  Annual Conference of Computer Society of Iran, Tehran, Iran

[7] H.Ravaee, K.Abedi, "Decision Support System for Estimation of Premium in Automobile Insurance Company", technical report, submitted to 4th conference of Iranian Data Mining

[8] H.Ravaee, K.Abedi, "Feature Selection as Risk Factors Analysis in Frequency of Claims in Insurance Company", technical report, submitted to 4th conference of Iranian Data Mining

[9] H.Ravaee, K.Abedi, "Prediction of Claim Cost and Frequency via Decision Tree in imbalanced Insurance Dataset", technical report, submitted to 4th conference of Iranian Data Mining

[10] N. Aghajan Zadeh, H.Ravaee, “On Model-Based Analysis for Human Identification”, , accepted in IDMC'11,University of Amirkabir, Tehran, Iran, 2011.

چارت درسی کارشناسی مهندسی IT
کارشناسی پیوسته مهندسی فناوری اطلاعات